Garance doručení do Vánoc na objednávky do 12. prosince 2025. Po tomto datu již nemůžeme doručení do Štědrého dne zaručit. Děkujeme za pochopení.

Kardamom Kardamom je koření získávané ze semen několika druhů rostlin z rodů Elettaria a Amomum z čeledi zázvorníkovitých

Kardamom Kardamom je koření získávané ze semen několika druhů rostlin z rodů Elettaria a Amomum z čeledi zázvorníkovitých

Kardamovník, zkráceně zvaný též kardamom je statná bylina z čeledi zázvorníkovitých. Její plody a oddenky se používají jako koření. Kardamom je světoznámé koření používané v indické i arabské kuchyni, ale překvapivě také velmi oblíbené ve Skandinávii.

Latinský název Rod Elettaria a Amomum

Lidové názvy Kardamom, kardama, často ale nesprávně kardamon

Popis a výskyt Kardamom je koření získávané ze semen několika druhů rostlin z rodů Elettaria a Amomum z čeledi zázvorníkovitých. Oba rody jsou původem z Indie (největší producent až do konce 20. století). Kardamom pravý či zelený se dováží z oblastí Indie až po Malajsii. Černý kardamom, také známý jako hnědý nepálský kardamom (Amomum), pochází z oblasti Himalájí, Nepálu a západního Bengálska.

Zpracování Lusky rodu Elettaria jsou světle zelené, Amomum má lusky větší tmavě hnědé.

Účinné látky Silice 3 až 6% (hlavními složkami terpinylacetát, myrcen, dále pak cineol, limonen, borneol, α-terpineol), dále je obsažen olej a škrob.

Účinky Ve směsích upravuje chuť a vůní – má lehce pikantní nasládle citrusovou chuť a velmi intenzivní vůni. Většina produkce se zpracovává v potravinářství jako koření, je to tradiční součást curry, asijských likérů, čaje masala apod.

Rizika Bez významnějších rizik.

Dávkování 1 g jako nálev (čaj), 2 až 3× denně.

Zajímavosti Po vanilce a šafránu se jedná o třetí nejdražší koření na světě.

Sbíraná část Plod (Cardamomi fructus), semeno

Sušení, sesychací poměr U nás neroste.

Doba sběru V závislosti na klimatu a lokalitě, červen–únor

Kde se ukrývá Kardamom

LEROS Sirup bylinkové Vánoce 250ml
19%

Sirup bylinkové Vánoce 250ml

105 Kč 129 Kč 42 Kč / 100 ml